Fysiotherapie bij heup- en knie-artrose wordt vanaf 01 januari 2018 voor 12 behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Er is wel een aantal voorwaarden waarmee u rekening dient te houden:

 • Eigen risico
  Vergoedingen Fysiotherapie en oefentherapie uit de basisverzekering komen ten laste van het/ uw eigen risico.
 • Twaalf behandelingen in twaalf maanden vergoed
  Vanuit de basisverzekering heeft u recht op twaalf behandelingen in twaalf maanden. Dus als uw eerste behandeling bijvoorbeeld op 15 mei 2018 is en u heeft in 2018 twaalf behandelingen nodig, dan kunt u pas per 15 mei 2019 weer vanuit de basisverzekering declareren.
 • Vergoeding per persoon, niet per aandoening
  De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt ook per persoon, niet per aandoening. Wanneer u dus twaalf behandelingen heeft gehad voor bijvoorbeeld de linkerknie, dan krijgt u geen vergoeding vanuit de basisverzekering als u daarna binnen deze twaalf maanden behandeling voor de rechterknie krijgt. Heeft u meer dan 12 behandelingen nodig? Dat kan natuurlijk. De vergoeding vindt dan plaats uit uw aanvullende verzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft,betaalt u het zelf.
 • Sommige verzekeraars vergoeden niet meer uit de aanvullende verzekering
  Een aantal zorgverzekeraars vergoedt niet meer uit de aanvullende verzekering, omdat de vergoeding in de basisverzekering zit. Vraagt u dit goed na bij uw zorgverzekering. Er zijn meerdere uitzonderingen en meerdere aanvullende verzekeringen, waardoor wij dit als fysiotherapeuten niet met zekerheid kunnen zeggen.
 • Verwijzing nodig?
  Sommige zorgverzekeraars willen wel een verwijzing voor fysiotherapie bij artrose, anderen niet. Dus ook hiervoor geldt: vraag dit na bij uw zorgverzekering. De landelijke organisatie van Oefentherapie en Fysiotherapie is in gesprek met de zorgverzekeraars en stelt dat er geen verwijzing nodig moet zijn voor deze zorg. Wij hopen dat hun lobby werkt en dat een verwijzing niet nodig is.
 • Effectieve behandeling
  Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. U vind onze artrose gespecialiseerde therapeut bij u in de buurt via de zorgzoeker. – link zorgzoeker –